Igennem fire år skrev Lene en klumme til det skandinaviske dykkermagasin DYK. Har man interesse for havproblematikker skulle man nok kunne finde et og andet af interesse nedenfor.

Ved at klikke på de fremhævede felter kan du åbne pdf-filer af klummerne.


dk0602_72_WWF_new
WWF-Klummen - den allerførste Klumme


dk0603_72_WWF_klumme
Klumpe er snavset - om unik dykning med klumpfisk ud for Bali - men også om hvordan det måske ikke altid foregår på den mest hensigstmæssige måde



dk0604_71_WWF_klumme
Hvem spiser hvem? - verdens hajer er truede og en stadigt voksende kinesisk middelklasse tager deres del af de sidste.





dk0605_80_WWF_klumme
De karismatiske kæmper - om hvordan efterspørgsel efter fisk i ‘tallerkenstørrelse’ er ved at udrydde verdens store revfisk.




dk0606_56_WWF_klumme
Et øredøvende brag - fiskeri med bomber er dumt og kortsiget - men på trods af det finder det stadigt sted hver eneste dag.




dk0607_72_WWF_klumme
Havskildpaddernes øer - tusindvis af havskildpadder mister hvert år livet ved direkte eller indirekte jagt. Hvor længe kan det blive ved?





dk0608_72_WWF_klumme
Tubbataha - til både fugl og fisk - midt i Sulu-havet ligger denne perle. Her er både småøer med ynglende havfugle og et rigt koralrev, der bare bliver bedre for hvert år der går. Heldigvis passer de filippiinske myndigheder godt på det.




dk0609_72_WWF_klumme
Prinsesserne fra Berau - tre ‘putri’er’ - prinsesser på indonesisk - i form af tre store havskildpadder - blev udstyret med satellit-sendere og sendt afsted over havet.


dk0611_72_WWF_klumme
Når det ser rigtig sort ud - historien om en oliekatastrofe i Filippinerne og hvordan det kan tage årtier at rette op på skaden.





dk0612_64_WWF_klumme
Smart udstyr - om en konkurrence hvor målet er at lave udstyr, der kan hindre rovdrift på havets ressourcer og truede marine arter.





dk0702_72_WWF_klumme
Vi vil have store torsk - om hvordan forskere og politikere tydeligtvis ikke taler samme sprog - eller har samme interesser.



dk0703_72_WWF_klumme
Når en hval går på grund - en lidt trist historie om hvordan så mange ville hjælpe og måske gjorde alt langt værre.






dk0704_72_WWF_klumme
Ude af øje - ude af sind - om et fjerntliggende havområde fyldt med affald så langt øjet rækker - historien om ‘the Eastern garbage patch’.


dk0705_64_WWF_klumme
Den gode cirkel - om en simpel løsning på et stort problem. Cirkelkrogen kan forhindre, at fiskere får havskildpadder på krogen.



dk0706_72_WWF_klumme
Den langvarige Nemo-effekt - om hvordan den ‘uskyldige’ Disney film om klovnfisken Nemo har givet øget efterspørgsel på de akvariefisk, der figurerer i filmen.




dk0707_72_WWF_klumme
Mit navn det står med prikker - om opstart af forskning omkring hvalhajerne i Donsol. Specielt med fokus på foto-ID.



dk0708_72_WWF_klumme
Napoleon på SMS - om hvordan man i Filippinerne har brugt SMS til at fortælle forbrugere hvilke restauranter, der serverer ulovlige eller uetiske produkter.



dk0709_72_WWF_klumme
Man må sno sig - utroligt, men ålen er måske snart passe’ i Danmark. Hvordan er det da gået til?







dk0710_66_WWF_Klumme
Mere værd levende end død - hvordan nogle af de store havdyr er rigtig meget værd hvis de for eksempel anvendes til turisme.




dk0711_72_WWF_klumme
Altid med et smil - de smilende delfiner i verdens delfinarier afslører ikke noget om deres baggrund. Hvor kommer de fra?




dk0804_64_WWF_klumme
En sund investering - om indkomstskabende aktiviteter og hvordan der skabes ejerskab til egen udvikling






dk0806_68_WWF_klumme
Fotofortællinger - om hvordan lokale befolkningsgrupper fortæller om deres liv og hverdag ved at tage fotos.



dk0807_66_WWF_klumme
Danske Dorte viser vejen - tre havskildpadder med danske navne sendes afsted fra java, Indonesien - og sætter kursen mod Australien.





dk0808_66_WWF_klumme
Hvordan kan man redde et monster? - hajens noget blakkede ry gør den næsten umulig at redde. Men miljøet har brug for disse havets rovdyr.





dk0810
Når hummeren er rød før den bliver kogt - om hvordan fiskeguider kan hjælpe til med at vælge den rigtige fisk - og her hummer.





dk0811
Frank og verdens hurtigste dyr - ved du hvad verdens hurtigste dyr er? Hvis ikke, så læs denne historie.




dk0812
Den blå trekant - Koraltrekanten er verdens rigeste havområde. Få flere detaljer her.








dk0901
Naturligt at tænke langsigtet - det ligger mest naturligt for mennesker at tænke fra den ene dag til den anden. Det at tænke langsigtet skal man lære.




dk0902
Havets vagtmænd - patruljering er desværre en stor del af naturbevarelse - men svært og kostbart at sætte i søen.




dk0903
Uden en ceremoni ændres intet - om et indonesisk samfund, der har besluttet at gøre noget for naturen - men først skal der danses ‘lego-lego’.





dk0904
Absurditeter - nogen gange giver det ikke mening - forskellige tiltag, der konflikter med hinanden - helt absurd.



dk0905
En anden slags ubekvem sandhed - i Filippinerne er nogle parter ved at indse, at der er noget om snakken - de store revfisk har det ikke godt og noget må gøres.



dk0906
Den lille haj og gribbene - verdens mindste hvalhaj observeres i Donsol, Filippinerne - men folk langt væk fra stedet forsøger straks efter at tage æren for opdagelsen.



dk0801_72_WWF_klumme
De unge ambassadører - rundt omkring i verden forsøger man på bedste vis at gøre den næste generation ansvarlig overfor vores jord.




dk0802_70_WWF_klumme
Triton og den giftige tornekrone - måske er den smuk, men den er forslugen og i gang med at spise sig igennem verdens koralrev.




dk0803_68_WWF_klumme
Klima - et hot tema - til klimatopmøde på den indonesiske ferieø Bali.









dk0805_72_WWF_klumme
Hva' for en fisk? - om en fiskeri- og forbrugerkampagne og om fisk i forskellig farve




dk0908_58_WWF_klumme
Angelique og de fyrretyve røvere - om et fantastisk havområde og om nogle banditter taget på fersk gerning.




dk0911_62_WWF_klumme
En djævel med problemer - djævlerokkerne er nogle af havet mest yndefulde kæmper - men vi ved så lidt om deres livscyklus.




dk0910_64_WWF_klumme
Havskildpadder i en guldfiskedam - flere og flere akvarier og marinecentre putter store migrerende havdyr i deres bassiner.




dk0912_58_WWF_klumme
Jorden skal nok overleve - i min sidste klumme reflekterer jeg lidt over arbejdet med naturbevarelse - og hvad det er vi gør ved vores jord - eller ved os selv